Mamut koncept för ditt utekök – våga vägra innekök!
Ett kök i trädgården är mer än bara vardagslyx, det är där sommarminnen blir till.

På sommaren stänger vi dörren till inneköket, vi vill vara ute och umgås, laga mat tillsammans. Utekök på altan är inte bara snyggt men också väldigt praktiskt. Flytta ut alla bestick, kryddor knivar och skärbrädor. Fyll kylen med mat och kall dryck och bara njut av att slippa springa ut och in.

Glöm inte solhatt eller solkräm!

Oavsett om du bygger ditt själv eller satsar på färdiga utekök, så glöm inte att dra ut varmvatten till vasken i utomhusköket. Vi vet hur svårt det är att få bort marinad från fingrarna i kallt vatten, riktigt tufft!

Någonting som också är tufft är vädret. Som vi vet kan en dag ibland innehålla fyra årstider. En bänkskiva till utekök, i till exempel komposit corian, klarar att stå utomhus året om. Det blir ett utekök som tål regn och rusk helt enkelt.

utekök mamutskiva corian komposit

Utomhusköket har byggts med mamutskiva i komposit Corian. Färgen som klär sidorna och rygg är Corian Sagebrush och även luckor är tillverkade i komposit. Invändigt hittar vi lådor, kyl från Dometic och gasolflaskor. Gasol grill Napoleon BIG38 inkl rotisserie med brännare och sissle zoon. Rostfri vask Smeg VSTQ50-2 med blandare Smeg MID5CR

Samla sällskapet och njut av en drink medan kocken löser middagen. Bänkskiva komposit corian från mamut.

De bästa och varmaste sommarminnen kretsar ofta runt maten, därav är vi inte förvånade över intresset för utekök med grill. Däremot är utekök med bardisk en riktig hit för den som älskar att underhålla, hörde vi drinkfest?

Möjligheterna är oändliga och för mer bilder och inspiration på utekök besök:

Portfolio och Information

Glad Sommar!

Idag finns det många material att välja mellan till bänkskivan i köket. Trä, laminat, betong, rostfritt stål, sten och komposit är några populära alternativ. Här går vi igenom för- och nackdelar med de olika materialen. Läs också tips från expert för guidning med beslutsprocessen.

Kök med grå bänkskiva

Massivträ

Trä ger en varm och robust känsla och tillför en naturlig look för köket. Priset ligger i mellanklassen om du väljer standardmaterial som massiv ek. Nackdelen är att det kan bli fuktskador kring vask och vid skarvar. Bänkskiva i trä tål inte starka rengöringsmedel och måste slipas och oljas för att hålla i längden.

Laminat

Laminat är ett tunt lager av papper, fenolharts och melamin som pressats med högt tryck. Laminaten limmas sedan på en bärare av MDF eller spånskiva. En bänkskiva i laminat är väldigt prisvärd och det går att välja ibland väldigt många färger.

Nackdelen är att ytskiktet kan få skador som inte går att laga. Slitningar och skador kan göra att fukt tränger in och bänkskivan sväller med tiden.

Betong

Betong har blivit populärt när industridesignen klev in i köket. Är du händig och plånboken inte räcker till så kan detta vara ett alternativ för dig, att gjuta din egen köksbänk till uteplatsen eller i köket. Nackdelen är att det kan bli luftbubblor och porer som kan påverka hur hygienisk och lättstädad ytan blir.

Rostfritt stål

Detta är ett snyggt material när man vill ha en industridesign på köket eller en väldigt tålig yta som håller länge. Det finns standardbänkskivor som gör att prisläget hamnar i mellanklassen. Men om du väljer komplicerade lösningar med svetsade hörn, så kan det kosta lika mycket som kompositskivor.

Nackdelar är att bänkskivan ger ett kallt intryck, den blir sliten med tiden och det kan bli bucklor om man ställer heta grytor på ytan.

Granit

Bänkskiva i sten som natursten är vackra och robusta och ger ett genuint intryck i köket.

Ytan tål ganska mycket värme och är lätt att rengöra. Var dock aktsam med syror som vin, citron, vinäger med mera som kan ge märken på ytan. Priset är i övre klassen om du väljer standard färger men kan också öka med valen av färg. Nackdelar är priset samt att det finns maxlängder på sten.

Marmor

Marmor ger en vacker känsla eftersom varje sten har unik färg och ådring.

Carrara marmor har på senare år blivit väldigt populärt. Den har ljus botten med gråa ådringar i varierande toner. Marmor är något billigare än granit och ger en exklusiv känsla i ditt kök. Nackdelar är att det är poröst, vilket gör det känsligt mot stötar, och du bör vara väldigt försiktig med fett, syror och vätskor. Låt inget fuktigt stå kvar på bänken, det blir märken tyvärr.

Komposit

Komposit är ett samlingsnamn på material som tillverkats av olika naturmaterial för att skapa nya material med bättre egenskaper. Här går vi igenom dem olika kompositskivorna som finns till kök:

Silestone består av 94% kvarts och polyester. Finns i ca 90 färger och är delvis motståndskraftigt mot fläckar och värme.  Materialet finns i stora format för att minska antalet skarvar. Nackdelar är att det inte går att reparera och ljusa färger kan få missfärgningar.

Ceaser stone består av 93% kvarts och polyester. Den är tåligt mot fläckar och värme, spricker inte lika lätt som granit. Tyvärr går det inte att reparera.

Dekton består av 100% stenmjöl som bränns med 1200 grader i en ugn. Materialet är mycket hårt och värmetåligt samt fläcktåligt. Nackdelen är att skivan kan spricka och har en yta likt golvklinker, vilket kan upplevas som obehagligt.

Corian består till 76% av naturliga mineraler och akryl. Det är det enda materialet till bänkskivan där du slipper skarvar, och kan få diskho helintegrerad. Bänkskivan används oftast även som stänkskydd. Materialet går att reparera men var försiktig med höga temperaturer. Nackdel är att det måste installeras av auktoriserad montör och att priset är i premiumklassen.

Corian-Limestone-Prima-Mamutdesign

Det är inte det enklaste att veta vad behöver tänka på när man planerar sitt kök. Därför har vi valt att prata med en expert inom branschen för lite tips. 

Som på ett bananskal gled Robin Kvist in i köksbranschen och nu, över 30 år senare, har han skaffat sig en gedigen erfarenhet, både materiellt som byggtekniskt.

– Många gånger har kunden en förväntning av en färdig lösning. Då kök är ett sällanköp, finns det flera moment och lösningar som kunden inte känner till. Kostnad, projektets tidsram, byggprocessen och material. Det kan vara som ett uppvaknande för dem, berättar Robin Kvist.

Säljare-i-Butiken-2021

Köksexperterna på Ballingslöv Svågertorp. Från vänster: Göran Nilsson, Robin Kvist, Rickard Petersson, Mikael Olsson
Sittande: Tommy Panovski

När det kommer till val av bänkskiva till köket, säger Robin att det är viktigt att identifiera vilka behov man har för att se efter bänkskivans egenskaper. Det handlar om för- och nackdelar men inte bara. De vanligaste frågorna gällande en bänkskivas egenskaper handlar om fukt, syra resistens samt färg. Färg syftar till exempel om rödvinet kommer att färga bänkskivan.

– För egenskaper som färg, fukt och syraresistens arbetar jag mer och mer med Corian idag. Corian ligger väldigt högt till i resistensmätningen. Man kan också slipa materialet om det skulle uppstå repor, vilket är uppskattat, säger Robin Kvist. Han tillägger:

– Jag arbetar också med Corian komposit material för att skapa en helhetskänsla. Slippa skarvarna, kunna få bänkskivan att vika upp mot väggen, få känslan att allt är solitt gjutet i ett enda stycke. Den wow -faktor gillar kunderna.

Mamut-skarvlös-bänkskiva-i-Corian-Glacier-White-i-Ballinglös-kök

En av två utställningskivor av Mamutskiva komposit Corian på Ballingslöv Svågertorp. Köksbänk, köksbar, vask och stänkskydd i färgen Corian Glacier White är som gjutet i ett.

Kökstrenderna just nu, berättar Robin, befinner sig i en övergångsfas från de mörka kök som har varit populära i några år, till ljusa jordnära toner med träinslag. Trä som material i kök har blivit allt vanligare, vilket han tror kommer leda vidare till nya trender där vi kommer att se kompletta träkök. En annan trend han noterat är gällande stänkskyddet.

– Under några år har bänkskivor, i olika material, fått stå som stänkskydd. Att samma färg/material lyfter upp mot väggen. Där har Corian komposit en fördel för att man slipper också alla silikonfogar och skarvar med materialet, berättar Robin Kvist.

Mamut-stänkskydd-med-hålkälsbakkant-skarvlöst-med-vask-i-Corian-Limestone-Prima

Den andra Mamutskivan i utställningen på Ballingslöv Svågertorp är Corian Limestone Prima. Vask, stänkskydd och köksbänk upplevs som gjutet i ett, helt skarvlöst.

Robin avslutar med att dela med sig av fem tips han och hans kollegor tycker är bra att tänka på vid köksplanering.

  1. Tänk på vilken investeringsnivå ni tänker er.
  2. Definiera vilka som är de viktigaste egenskaperna med bänkskivan.
  3. Ha helheten klar innan man väljer färg. Skivan är bara en del i en helhet.
  4. Var beredd att satsa på skivorna då det är de mest utsatta ytorna i det nya köket. Kvalitet lönar sig.
  5. Köp måttagning och montering så behöver ni aldrig oroa er.

Robin Kvist och hans kollegor arbetar för Kökshuset som driver butiken Ballingslöv Svågertorp. Ballingslöv har funnits i över 80 år i Sverige och i alla dessa år har de arbetat med väggfast inredning och kök. Ballingslöv är en av de större aktörerna inom segmentet.

I Bjärred besöker vi en klassisk 70-tals villa med ett nytt kök från Kvänum. Här bor det en familj på fyra. Köket är ljust och rymligt, vilket gör den till naturlig mötesplats för familjen och deras vänner.

Valet av bänkskiva blev en i komposit från Mamut i Corian-färgen Weathered Aggregate. Den påminner om mönstrad betong, men i en varmare ton. Ett stilrent komplement till deras nya kök från Kvänum. Vasken är helintegrerad i köksön och består av samma komposit som bänkskivan. Twist-eluttaget är infällt och spishällen är nersänkt i bänkskivan, vilket ger oss ett sömlöst intryck.

– Det är fantastiskt att skarvar försvinner och att vask och bänkskiva är i ett, säger den stolta ägaren av det nya köket från Kvänum kök i Malmö.

Kök Kvänum Komposit Corian Weathered Aggregate

Här ser vi skarvlösa bänkskivor från Mamut tillsammans med köksinredning från Kvänum kök, vilket ger  inredningsinspiration till stilrent kök.

Familjen som bor här ville inte ha ett traditionsenligt stänkskydd i kakel. Silikonfogar som möglar och ser tråkiga ut var inget för dem, därför rekommenderade Malin från Kvänum kök en annan lösning. Ett stänkskydd med hålkälsbakkant i samma material som bänkskivan. Stänkskyddet sammanfogas med bänkskivan med en hålkäl som kan förklaras som en skålformad invändig radie i mötet mellan bänkskiva och stänkskydd.

Kök i trämaterial som ek, ask eller valnöt, gifter sig elegant med Corian komposit i färgen Weathered Aggregate.

Mamutdesign-skarvlös-bänkskiva-med-vask-i-Corian-Weathered-Aggregate

Vasken är skarvlöst helintegrerad i skivan. Corian kompositmaterial är det enda materialet som kan sammanfogas till skarvlöst.

Mamutdesign-Corian-Weathered-Aggregate-med-hålkälsbakkant

Stänkskydd med hålkälsbakkant är som allt i ett. Planomonterad häll ger en sömlös känsla till köket.

Mamutdesign-Corian-twist-eluttag-i-skivan-Weathered-Aggregate

Twist-eluttag infälld i skivan. Många moderna hem väljer infällda el och laddningslösningar.

Mamut - Skarvlösa bänkskivor i komposit

Mamut – Skarvlösa bänkskivor i komposit

En köksbänk i Corian(komposit) och färgen Lava Rock som är en central del av ett modernt och minimalistiskt kök. En del av Premium Interiors köksutställning. Med en köksö som är i ett helt stycke med extra tjock bänkskiva som skapar en känsla av att bänkskivan svävar. Köket innehåller många speciallösning så som tex dubbel Corian vask, svävande krukor, trådlös laddare för smart phone, dold infälld led belysning, nedsänkt arbetsyta vi häll/vask och hålkälsbakkant mot stänkskydd. Corian är möjligheternas material och Mamut kan tillverka alla möjliga unika lösningar till ditt kök i över 100 färger. Helt skarvlöst.

Välkommen till vår återförsäljare Premium Interior i Göteborg om du vill veta mer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som tidigare nämnt är möjligheterna med Corian oändliga, både när det kommer till färg, form och användningsområden. Det går att använda till allt ifrån som bänkskiva köket och badrummet till att ha som golv och fönsterbräde.

Tack vare att där inte är några skarvar i bänkskivan fastnar det inte smuts och är väldigt lätt att hålla ren. En övervägande fördel för många av de som äger en bänkskiva av Corian.

Här kan ni se Mamuts ”skarvlösa” bänkskiva i Lava Rock som är redo för leverans. Denna gång med en rostfri underlimmad diskho från Nordic Tech.

Lava Rock bänkskiva corian

När SF Bio renoverade sina offentliga toaletter valde de ”skarvlösa” bänkskivor från Mamut. SF Bio i Malmö såldes 2017 av Bonnier och då ändrades namnet från SF Bio till Filmstaden AB.

Vid extrema krav på vattensäkerhet, hållfasthet och långvarigt användande är det bara Corian som kan leverera.

corian sf bio malmö

Just denna lösning går från vägg till vägg och handfaten går att välja i önskad storlek och design. Vi skapar utifrån era önskemål.

sf bio malmö corian

Välkommen att kontakta oss för kostnadsfri offert.

bistro royal mamut corian

Malmös vackraste restaurang – Bistro Royal – valde självklart Mamut som leverantör för att garanterat få högsta kvalitet! Fördelarna med Corian är att bitarna kan limmas ihop på plats för att få ett helgjutet skarvlöst utseende och design.bistro royal corian

Bistro Royal är en restaurang där man, i vacker och historisk miljö, bjuds på en kulinarisk resa genom Europa. I en unik lokal serveras det klassiska rätter, ibland med en liten twist, alltid med största respekt för recept och råvaror. På Bistro Royal kan du äta lunch, a la carte eller bara stanna för att njuta av stunden med en kopp kaffe eller ett gott glas vin.
bistro royal corian mamut

Vill du veta mer om vår skarvfria bänkskiva i Corian? Välkommen att kontakta någon av våra återförsäljare

mamut_bänkskiva_L_white

Mamutbänkskiva i Corian i en så kallad L form.

mamut_bänkskiva_L_white

Corian är det enda materialet som kan ge dig en skarvfri design. Besök eller kontakta närmsta återförsäljare om du vill veta mer!

mamut_badrum_neon

Badrumsinredning som är lite utöver det vanliga. Skarvfritt och fast yta. Vissa färger är tranculenta vilket innebär att dem släpper igenom ljus, vilket är perfekt i tex badrum, gästtoalett eller i offentlig miljö så som bardisk eller butiksdisk

Möjligheterna med materialet i Corian är nästintill obegränsade, det är endast fantasin som sätter stopp.

corian_badrumsinredning_neon

Vill ni veta mer om detta fantastiska material? Hitta närmsta återförsäljare!