Att välja bänkskiva till köket handlar mycket om vilket material du tycker är vackrast, men också om vad du vill betala för. Utbudet av bänkskivor är extremt stort och varierande. Här kommer fördelar och nackdelar för några typer av bänkskivor.

Laminat

Högtryckslaminat är ett av de mest prisvärda och populära materialen och består av flera lager papper och lim som pressas samman. Här kan du få i princip vilken färg eller vilket mönster som helst. Krävs inget underhåll. Klarar inte av för mycket värme, med tiden slits laminatet, särskilt i kanterna, vilket gör att det kan få fuktskador. Laminat har kortast hållbarhet men är även det billigaste alternativet.

Rostfritt Stål

Ett material som kommer tillbaka. Man kan antigen ha rostfritt på vissa ställen, eller hela bänken. Kan vara matt eller högblankt. Materialet är slitstarkt och samtidigt väldigt hygieniskt då det är lätt att rengöra. Repor syns väl och varma kärl kan göra att ytan slår sig och blir bucklig. Här är det stora prisskillnader beroende på variant.

Natursten

Finns bland annat som granit, marmor och kalksten, men granit är vanligast eftersom det är väldigt tåligt. Ser väldigt elegant ut och finns i olika tjocklekar. Ett hållbart material som är lätt att rengöra. Mörka stensorter är mindre känsliga för fläckar. Generellt gäller ju ljusare, desto mer porös är stenen och skivan kan då suga åt sig exempelvis vätskor. Ljusare sten bör därför behandlas. Granitskivan kan lätt få kalkfläckar och kanterna är ganska känsliga för stötar. Dubbelt så dyrt som laminat.

Corian©

Corian är en exklusiv typ av komposit, som består av 2/3 aluminium och 1/3 akryl, vilket resulterar i materialets många bra egenskaper. Corian har extremt bra hållbarhet och passar till avancerad design eftersom man kan limma och slipa skarvar till ett skarvlöst utseende. Detta göra att man får ett helgjutet intryck med bänkskivor, vaskar och stänkskydd i ett. Corian finns i ca 80 olika färger och rekommenderas starkt om man vill ha kvalitet och är beredd att betala för det. Läs mer om Corian här

img0965

Exempel på en bänkskiva i material Corian.
Bildkälla: DuPont® Corian

Massivt Trä

Passar bra i traditionella kök. Bok, ask, ek och valnöt är vanligast. Ett levande material som ger en varm känsla. Har lång hållbarhet då det går att slipa om skivan. Kräver mycket underhåll och tål inte sura medel eller hög värme.

Lägg ordentligt med krut på bänkskivan. Om den är ful kan hela köket se slitet ut. Så var smart och investera i en riktigt slitstark variant.