Daglig rengöring av Corian

Om du råkar spilla är det bäst att torka upp vätskan direkt, även om den inte kan tränga in i Corian®. De flesta fläckar kan tas bort med en fuktig mikrofibertrasa och ett vanligt köksrengöringsmedel, till exempel JIF eller Mr Muscle. Arbeta alltid med cirkulära rörelser.

Rengöring av diskho

En eller två gånger i veckan ska du ge diskhon en skönhetsbehandling: Avlägsna alla fett- och oljerester från matlagning med ett vanligt rengöringsmedel eller ett rengöringsmedel för hårda ytor. Spraya med 3/4 flytande blekmedel och 1/4 vatten i diskhon och låt verka ett par timmar eller över natten. Låt inte lösningen verka längre än 16 timmar. På morgonen sköljer eller torkar du materialet bort med en fuktig trasa. Detta gör diskhon ren och fin till en väldigt liten arbetsinsats.

Arbetsbänk och diskho

De flesta fläckar kan tas bort med en fuktig mikrofibertrasa och ett vanligt köksrengöringsmedel.

DuPont_Corian_skötsel

Hur du tar bort besvärliga fläckar

Vanliga fläckar från till exempel vinäger, kaffe, te, citronsaft, färgmedel, ketchup, rött vin eller grönsaker: Titta i tabellen i skötselråden för mer information om hur särskilda fläckar tas bort.

Hårt vatten kan vara ett problem i många områden eftersom det med tiden ger upphov till avlagringar. Om vattnet är hårt i ditt område och du har problem med att få bort fläckarna applicerar du Viakal-gel över området. Låt gelen verka i 2–4 minuter och torka sedan bort den med en fuktig mikrofibertrasa. Torka sedan området med en annan, ren mikrofibertrasa och skölj noggrant med vatten.

Använd en fuktig mikrofibertrasa och ett milt polerande rengöringsmedel (till exempel Barkeeper’s Friend).
Om problemet kvarstår kontaktar du garanticenter för Corian®, som kan hänvisa dig vidare till en lokal representant i kvalitetsnätverket för Corian® eller ett servicecenter.

Se upp med:

 • Värme- & brännmärken
  Använd alltid grytunderlägg, kokkärlsställ (med gummifötter) eller skyddsmatta när du ställer varma kastruller eller stekpannor på materialet – eller låt dem svalna på spishällen först. Ställ aldrig varma stekpannor, särskilt inte av gjutjärn, direkt på en arbetsbänk eller i en diskho av Corian®. Värmen kan skada ytskiktet
  Om du häller kokande vätskor direkt i diskhon utan att samtidigt ha på kallvattnet kan Corian®-materialet skadas.
  Använd alltid stekpannor av rätt storlek på spisen och placera dem mitt på plattan. Intilliggande ytmaterial kan skadas om det kommer i kontakt med den varma stekpannan.
 • Repor
  Precis som andra material kan DuPont™ Corian® bli lätt repat vid normal daglig användning.
  Skär eller hacka aldrig direkt på Corian®-ytan – det repar ytskiktet! Använd en skärbräda i stället.
  På material i mörka färger med mycket pigment syns repor, damm och dagligt slitage tydligare än på ljusa färger med struktur. (Detaljerad information finns i vår färgbroschyr).
 • Kemikaliespill
  Om du råkar spilla starka kemikalier (till exempel avfärgningsmedel, penselrengöringsmedel, metallrengöringsmedel, ugnsrengöringsmedel, rengöringsmedel med metylklorid, propplösare, acetonbaserat nagellackborttagningsmedel ska du omedelbart skölja med rikligt med vatten och ett milt rengöringsmedel för att undvika att ytan skadas! Nagellackfläckar kan tas bort med ett nagellackborttagningsmedel utan aceton. Skölj sedan med vatten. Om ytan exponeras för kemikalier under en längre tid kan den skadas.
 • Kranar med kokande vatten
  Kokande vatten ska alltid samlas upp i en behållare eftersom vattnet annars kan skada ytskiktet i och omkring din Corian® diskho, vilket kan leda till missfärgning, små sprickor och krackelering. Den typen av skador omfattas inte av DuPonts 10-åriga garanti.

Allt går att lösa!

DuPont™ Corian® är ett förnybart material eftersom det har en solid och homogen sammansättning. De flesta skador, även allvarliga skador och värme- och kemikalieskador kan vanligen repareras på plats. Materialet återställs till originalskick med samma släta, hygieniska solida yta som tidigare.

Källa: www.dupont.se