Corian-Limestone-Prima-Mamutdesign

Det är inte det enklaste att veta vad behöver tänka på när man planerar sitt kök. Därför har vi valt att prata med en expert inom branschen för lite tips. 

Som på ett bananskal gled Robin Kvist in i köksbranschen och nu, över 30 år senare, har han skaffat sig en gedigen erfarenhet, både materiellt som byggtekniskt.

– Många gånger har kunden en förväntning av en färdig lösning. Då kök är ett sällanköp, finns det flera moment och lösningar som kunden inte känner till. Kostnad, projektets tidsram, byggprocessen och material. Det kan vara som ett uppvaknande för dem, berättar Robin Kvist.

Säljare-i-Butiken-2021

Köksexperterna på Ballingslöv Svågertorp. Från vänster: Göran Nilsson, Robin Kvist, Rickard Petersson, Mikael Olsson
Sittande: Tommy Panovski

När det kommer till val av bänkskiva till köket, säger Robin att det är viktigt att identifiera vilka behov man har för att se efter bänkskivans egenskaper. Det handlar om för- och nackdelar men inte bara. De vanligaste frågorna gällande en bänkskivas egenskaper handlar om fukt, syra resistens samt färg. Färg syftar till exempel om rödvinet kommer att färga bänkskivan.

– För egenskaper som färg, fukt och syraresistens arbetar jag mer och mer med Corian idag. Corian ligger väldigt högt till i resistensmätningen. Man kan också slipa materialet om det skulle uppstå repor, vilket är uppskattat, säger Robin Kvist. Han tillägger:

– Jag arbetar också med Corian komposit material för att skapa en helhetskänsla. Slippa skarvarna, kunna få bänkskivan att vika upp mot väggen, få känslan att allt är solitt gjutet i ett enda stycke. Den wow -faktor gillar kunderna.

Mamut-skarvlös-bänkskiva-i-Corian-Glacier-White-i-Ballinglös-kök

En av två utställningskivor av Mamutskiva komposit Corian på Ballingslöv Svågertorp. Köksbänk, köksbar, vask och stänkskydd i färgen Corian Glacier White är som gjutet i ett.

Kökstrenderna just nu, berättar Robin, befinner sig i en övergångsfas från de mörka kök som har varit populära i några år, till ljusa jordnära toner med träinslag. Trä som material i kök har blivit allt vanligare, vilket han tror kommer leda vidare till nya trender där vi kommer att se kompletta träkök. En annan trend han noterat är gällande stänkskyddet.

– Under några år har bänkskivor, i olika material, fått stå som stänkskydd. Att samma färg/material lyfter upp mot väggen. Där har Corian komposit en fördel för att man slipper också alla silikonfogar och skarvar med materialet, berättar Robin Kvist.

Mamut-stänkskydd-med-hålkälsbakkant-skarvlöst-med-vask-i-Corian-Limestone-Prima

Den andra Mamutskivan i utställningen på Ballingslöv Svågertorp är Corian Limestone Prima. Vask, stänkskydd och köksbänk upplevs som gjutet i ett, helt skarvlöst.

Robin avslutar med att dela med sig av fem tips han och hans kollegor tycker är bra att tänka på vid köksplanering.

  1. Tänk på vilken investeringsnivå ni tänker er.
  2. Definiera vilka som är de viktigaste egenskaperna med bänkskivan.
  3. Ha helheten klar innan man väljer färg. Skivan är bara en del i en helhet.
  4. Var beredd att satsa på skivorna då det är de mest utsatta ytorna i det nya köket. Kvalitet lönar sig.
  5. Köp måttagning och montering så behöver ni aldrig oroa er.

Robin Kvist och hans kollegor arbetar för Kökshuset som driver butiken Ballingslöv Svågertorp. Ballingslöv har funnits i över 80 år i Sverige och i alla dessa år har de arbetat med väggfast inredning och kök. Ballingslöv är en av de större aktörerna inom segmentet.