Bild från DuPont® Corian utställning i Milano 2013 ‘TRON designs Corian®’,golv och väggar byggt av altha.
Bildkälla: DuPont® Corian

Vad har Nylon, Kevlar och Corian alla har gemensamt? Förutom att vara några av de mest innovativa uppfinningar av 1900-talet, var samtliga utvecklats av DuPont. Och den yngsta av de tre polymerer, Corians användningsområden, har stadigt utvecklats från sin ursprungliga nisch i köket och inredning i hemmet till offentliga miljöer inom bla Restaurang, Hotell och vård. Corian är ett kompositmaterial som består av 2/3 delar naturliga mineraler och 1/3 del akryl samt pigment. Materialet består av akrylpolymer och aluminiumoxidtrihydrat ( ATH ) , ett material som kommer från bauxit malm .

Utvecklad i 1967 som ett alternativ till laminat och granit, insåg DuPonts forskare snart att de hade något mycket mer än bara en typisk polymerbaserad produkt. Materialet var ett segt material tillverkat av akryl och naturliga material, som kan vara färgat, gjutet och maskinformat på ett sätt som liknar trä och plast, men med mycket högre hållbarhet, por-löst, och därför mycket lättare att rengöra. Idealistiskt för miljöer där hållbarhet och hygien är viktigt.

Fyra år senare, gjorde DuPonts Corian sin debut i Houston, Texas i National Association of Homebuilder internationella Builders Show, USAs största årliga bostadsbyggandet mässa. Under de första åren var utbudet rätt begränsat. Användningsområdena var bänkskivor till kök och badrum i olika nyanser av vitt, vitt, och åter vitt. Företaget har sedan dess utvecklat sitt sortiment och idag finns det att få i mer än 100 olika färger, texturer och ådringar.

Förutom ett ökat utbud av färg och mönster variant så har även Corians användningsområden ökat löpande. Det homogena, fläck-och-reptålig materialet har hittat nya användningsområden inom produkter, möbler och arkitektur. Allt från byggnadsfasader till möbler och smycken.

Corian har även haft ett antal milstolpar inom branschen, från att skapa ett nätverk av certifierade verkstäder och installatörer i 70-talet till att erbjuda den första ådrade solid surface produkten till marknaden i sin Private Collection 2003. Hela tiden med en formula som inte har förändrats under de senaste fyra decennier. Det vill säga, fram till förra året.

År 2013 lanserade Corian Deepcolor, efter det att DuPont har gjort sin första förändring i formulan sedan den ursprungliga lanseringen i Lone Star State. Deepcolor är rikare, djupare mättade pigment och formgivare har möjlighet att nyttja dessa färger och texturer i bänkskivor, inredning och andra föremål för första gången. Dessutom är den nya förbättrade ytmaterialet fast 50 procent mer reptåliga och är lättare att tillverka.


Bildkälla: DuPont® Corian

I april i Dupont Corian testade sin inbyggd trådlös laddningsteknik i Milano, där det orsakade något av ett tumult.
Corian nyligen inlett ett samarbete med Power Matters Alliance för att integrera trådlös laddning teknik i solid surface yta som ger möjligheten att ladda smartphones och surfplattor trådlöst hemma eller i offentliga utrymmen. Ja, användningsområdena är många och nya kommer hela tiden. Det är med spänning vi följer utvecklingen.