Köket är ofta idag den centrala punkten i var mans hem och bänkskivan är pricken över i-et i ett fint och genomtänkt kök, och många gånger avgörande för helhetsintrycket. En köksbänkskiva ska dessutom vara slitstark och tålig mot smuts och bakterier. Granit har länge i Sverige stått för det exklusiva high-end valet. I USA har Corian tagit över en stor del av granitens marknad och samma trend är nu på gång i Sverige. Vi på Mamut vill därför passa på att förklara skillnaden på Corian och Granit.

Vad är skillnaden mellan Granit och Corian?

En är tillverkad av naturmaterial, och en är framtagen i ett laboratorium. Granit är ett naturmaterial, en platta av sten som bryts ut ur jordens inre med ursprung från magma. I Sverige finns graniten främst i Småland och Norrland. Grova skivor av granit skickas till förädling och blir tillskurna i speciellt beställda plattor. De blir också polerade, och bör oljas in med en tunn specialolja för att bli tåligare mot fläckar då materialet har porer. Porerna suger gärna till sig vätska och missfärgning kan uppstå.

Corian är ett kompositmaterial som består av 2/3 delar naturliga mineraler och 1/3 del akryl samt pigment. Materialet består av akrylpolymer och aluminiumoxidtrihydrat (ATH), ett material som kommer från bauxit malm. Corian uppfanns och lanserades av DuPont för drygt 40 år sedan. Corian är ett porfritt material. Corian kan fräsas, formas, och sammanfogas till valfri design utan synliga fogar. Materialet kan utan problem användas i fuktiga miljöer och passar därför utmärkt i kök, badrum och tvättstugor.

Coriantusch

Du kan skriva på Corian med en whitebord penna. Detta är möjligt då Corian inte har porer som färgen fastnar i.

Tålighet

Corian behövs aldrig behandlas. Däremot behöver graniten en initial impregnering. Rekommendationer är att graniten får en ny impregnering vart 1-3 år. Granit är ett mycket hårt och tåligt mot andra material, men det kan utvecklas flis med tiden, efter att ha utsatts för hårda, tunga föremål. Corian däremot får inte flis men kan få repor vid hårda slag. Men att ta hand om repor på Corian är mycket enklare att hantera än granit. Vid en repad granitskiva måste hela skivan behandlas men när det är Corian så behöver man endast polera repan för att minska skadan.

När det gäller tålighet så kan det uppfattas som Corian är överlägsen graniten. Faktum är att båda är fina och beständiga material. Båda alternativen håller länge och är extremt hållbara.

Färgalternativ

Corian erbjuder dig många fler färgalternativ än granit. Detta beror på granit är ett naturmaterial. Det finns visserligen en mängd olika färgalternativ för granit, men färgerna varierar från ljust beige till nyanser av grått, brunt, grönt och svart. Det finns blå och gröna plattor av granit. Vissa tillverkare säljer dessutom ovanligare nyanser av vinrött granit. Men överlag är sortimentet begränsat

Väljer du Corian, kommer du inte bara ha många fler färgalternativ utan även fler design alternativ. Corian kan tillverkas för att efterlikna ådrerna och marmorering av natursten. Corians färgalternativ är allt från naturliga beige, grått, brunt, svart, ben, och vit till färger som kanariefågel gult, rött, ljust grönt och lavendel.

Så om du är inställd på att inreda rummen i ditt hem med ett visst färgschema, då kan du ha stor användning av Corian, eftersom det ger fler färgalternativ.

Skarvar

Corian är ett kompositakryl som gör det möjligt att anpassa och limma ihop skivor på plats. Detta gör att Corian kan få ett skarvlöst utseende.

Skarvarna stör oftast inte vid val av granit köksbänkskiva. Faktum är att mörkare skivor av granit döljer till större delen skarven, väljer du ljus granit så kommer skarven att synas mer. Synliga skarvar är i slutändan en smaksak. Om det viktigaste är att det är granit, då kommer du säkert kunna leva med de skarvar som finns på en köksbänk av granit. Men om ett skarvlöst utseende är avgörande då bör Corian vara ditt första val.

Granit har synliga skarvar då skivorna måste monteras bredvid varandra, och det är ett naturligt material som skärs ur bruten granit malm.

Installation

Granit kommer att bryta om det inte hanteras korrekt. Och är Corian alldeles för avancerat material för oerfarna installatörer att hantera. Att tänka på är att en granit köksbänkskiva är väldigt tung vilket kan bla skapa en del logistiska problem om den ska installeras i en tex en lägenhet utan hiss.

En stor fördel för Corian är att köksbänken kan anpassas och byggas på plats. Vilket gör att man kan oftast lösa mindre felberäkningar på plats inom rimliga gränser. Auktoriserad installatör kan modifiera skivan på plats. Med Corian kan du dessutom skapa runda och unika former som inte är möjligt med granit.

Vad du än är utefter så handlar det i slutändan om dina personliga behov. Prisklassen är ungefär detsamma och båda är exklusiva material som ger ett mervärde i ditt kök och hem.